CrossFit

CrossFitCrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gym koppelt aan één trainingsvorm. Gedurende de training worden bewegingen op een verschillende manier gedaan in hoge intensiteit, op hoge snelheid. De gedachte achter het CrossFit is dat je jezelf niet moet specialiseren in één specifiek onderdeel omdat dit zou leiden tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling.

CrossFit trainingen bestaan uit een warming-up, het technische gedeelte en een intensieve work-out of the day (WOD) van een kwartier. De work-out of the day resultaten worden bijgehouden om een competitievorm aan de training toe te voegen. Zo blijf je iedereen stimuleren om extra hard hun best te doen.

Tijdens de trainingen wordt gebruik gemaakt van barbells, dumbbells, kettlebells, tractorbanden, zandzakken, touwen en pull up bars. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals stoten, duwen, springen, tillen, optrekken, trekken, rennen en klimmen. Het doel achter CrossFit is om zo snel mogelijk fit en gezond te zijn.

CrossFit in Nederland

CrossFit is in Nederland heel erg aan het groeien, met name de variant van het boxen. Momenteel zijn er tientallen, bijna honderd sportscholen te vinden die zich met de CrossFit-trainingen bezig houden. Bijna al deze sportscholen zijn ook lid van het officiële CrossFit hoofdkantoor. Ook zijn de competities van CrossFit erg bekend aan het worden, in 2014 was de Lowlands Throwdown 2014 in Apeldoorn een groot succes geworden. Tijdens de Lowlands Throwdown deden tientallen deelnemers uit Nederland en verschillende deelnemers uit België en Luxemburg mee op de fitste te worden van de BeNeLux.

Daarnaast zijn er ook een aantal kleinere competities binnen de BeNeLux. De wedstrijden bestaan uit een kwalificatieronde en een finale. De kwalificaties staan in de CrossFit wereld ook wel bekend als de Qualifier. Dit zijn WOD’s die kort van tevoren online worden vrijgegeven. De beoefenaars van CrossFit kunnen zich dus niet lang voorbereiden op een bepaald onderdeel, maar moeten zich op alle mogelijke onderdelen kunnen redden.